Voor allen die de opleiding tot professioneel bibliodrama-begeleider volgen of hebben gevolgd en voor wie wel eens bibliodrama heeft gespeeld is het waarschijnlijk duidelijk: bibliodrama is een samenspel tussen jou, het bijbelverhaal en de groep. Samen zoek je spelenderwijs en interactief hoe jij, met anderen, in dit bijbelverhaal gaat staan en hoe dit verhaal misschien wel op een andere manier met je mee gaat reizen.

En dan zitten we ineens in een pandemie waarbij veel van wat vanzelfsprekend was, dat ineens niet meer is: samen lijfelijk en spelmatig in een spel stappen, in beweging komen, vanuit een rol een bijbelverhaal verkennen, in ontmoeting met medespelers en het verhaal. Ter voorbereiding samen gebogen zitten over een bijbeltekst om de ‘actieve woorden’ eruit te halen, enzovoort.

In de huidige opleiding vinden we manieren om binnen de vigerende coronaregels toch door te gaan.

We hopen dat we in het najaar 2022 weer gewoon kunnen spelen, oefenen en leren. En als er beperkingen zijn zullen we die ook als oefenstof beschouwen. Misschien kost het wat meer moeite om je oefengroep samen te stellen, maar ook daar hebben we binnen de opleiding oog voor en -door de ervaring wijs geworden- tips voor.

Wanneer we weer ‘gewoon’ in groepen of groepjes bij elkaar kunnen komen en samen in een verhaal stappen dan…. nou ja, dan gebeurt waar we in lied 982 van zingen:

‘In de Bloembol is de krokus, in de pit de appelboom (…….) nog verborgen tot het uitkomt, God alleen herschept en ziet’.